Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 09:19

U Vinkovcima održan radni sastanak s predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske

Ministar turizma Gari Cappelli održao je u Vinkovcima radni sastanak s predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske kako bi uoči glavnog dijela turističke godine dobio direktne informacije o trenutnom stanju te aktivnostima vezanima uz nastavak 2019. godine. Na sastanku su uz ministra sudjelovati brojni dionici turističkog javnog i privatnog sektora Republike Hrvatske, odnosno predstavnici udruga u turizmu, turističkih agencija, zračnih luka, hotelijera, privatnog smještaja, ugostitelja, javnih ustanova, predstavnici komora, županijskih turističkih zajednica, udruga za hitnu medicinu, udruga za zaštitu i spašavanje te brojnih drugih udruga i institucija koje zajedno djeluju cijele godine u cilju kvalitetne i sigurne turističke godine, također i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević

– U ovu godinu ulazimo s pripremama za zakonodavne promjene koje prate svjetske turističke trendove. Iz toga bi trebali proizaći i brojni sinergijski učinci ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa i stvaranju prepoznatljivih turističkih brendova, već bi se osigurala i prijeko potrebna troškovna efikasnost sustava turističkih zajednica u sferi promocije i provedbe projekata. Hrvatska je tijekom proteklih godina ostvarila odlične rezultate. Za to ste svi vi zaslužni i zato vam želim izraziti iskreno i prijateljsko hvala na svakoj aktivnosti koju poduzimate. Izuzetno nam je važan nastavak kvalitetne i plodonosne suradnje sa svima vama jer samo zajedničkim radom možemo osigurati uspješnu budućnost hrvatskog turizma – istaknuo je ministar Cappelli te dodao kako sve što radimo mora biti temeljeno na kvaliteti u svim segmentima, odnosno vrhunskoj ponudi.

Ministar je istaknuo i da se ove godine više pažnje posvećuje turizmu u kontinentalnom dijelu zemlje, posebice Slavoniji, gdje će se u jesen održati i Dani hrvatskog turizma.

– Kada je riječ o projektu Slavonija prve procjene govore da ćemo u projekte u turizmu imati ulaganja od 575 milijuna kuna u pet slavonskih županija. Za turistički razvoj Slavonije osigurano je i 19 milijuna eura iz europskih fondova te su prva bespovratna sredstva iz tih izvora već podijeljena – rekao je Cappelli.

Nakon uvodnog obraćanja ministra na tradicionalnom susretu dionika u turizmu, kratko izvješće o aktualnom stanju u svom djelokrugu rada i djelatnosti iznijeli su direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam iz Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Joso Smolić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, ravnateljica Hrvatskog zavod za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, načelnik sektora 112 iz Državne uprava za zaštitu i spašavanje Davor Spevec i mnogi drugi.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Staničić naglasio je kako je HTZ odobrio dodatnih 10 milijuna kuna za promociju i marketing na 12 emitivnih tržišta te je prije samog sastanka s ključnim dionicima turističkog sustava održan i razgovor s direktorima predstavništava HTZ-a u svijetu koji su ključni nositelji promocije Hrvatske na stranim emitivnim tržištima.

– Trenutna pozicija naše zemlje je stabilna na većini tržišta, ali u ovoj će godini veliku ulogu u krajnjim rezultatima imati last minute prodaja, kao i individualni turistički promet koji ostvaruje oko dvije trećine ukupnog prometa – zaključio je direktor Staničić, dodavši kako suvremeni trendovi i tržišna kretanja zahtijevaju i određene sustavne promjene u funkcioniranju cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora za razdoblje od 2020. do 2030. godine.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na susretu dionika u turizmu istaknuo je kako očekuje dobre turističke rezultate na razini godine:

– S 13 posto više u dolascima i 9 posto više u noćenjima od početka godine, turistička godina je uspješno započela. Ako bi se nastavio povećani broj dolazaka turista u pred i posezoni, Hrvatsku očekuje dobra turistička sezona unatoč buđenju konkurencije. U planovima za daljnji razvoj naglasak bismo trebali staviti na povećanje kvalitete ponude i smještaja te destinacijski menadžment, koji može pomoći razvoj ostalih grana gospodarstva koje su dobavljači turizma, posebice poljoprivrede.

Željko Prša, zamjenik ravnatelja policije obratio se ispred Ravnateljstva i MUP-a. Naglasio je važnost sigurnosti u odabiru destinacije te istaknuo:

– Ulažemo velike napore i trud kako bismo održali sigurnost na visokoj razini, pa i unatoč migracijskoj krizi koja se nije odrazila na sigurnost u našoj zemlji. U protekloj turističkoj sezoni tako je zabilježeno 16 posto manje kaznenih djela na štetu stranih državljana – rekao je Prša naglasivši važnost poduzimanja preventivnih radnji.

Tijekom ljetnih mjeseci kada je najveća turistička aktivnost, dodao je Prša, djeluje i Stožer za provedbu mjera sigurnosti. Riječ je o projektu kojeg financijski podupiru i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, a kojim se koordiniraju akcije prevencije, zaštite i spašavanja. Nakon kratkih izvješća sudionici sastanka su razmijenili mišljenja i ideje o tome kako dodatno unaprijediti kvalitetu usluge i ponude u turizmu, odnosno doprinijeti uspješnom nastavku ove turističke godine.

(www.turizmoteka.hr)

Pročitano 2624 puta