Ponedjeljak, 04 Ožujak 2019 09:42

Održan 5. Festival kulenove seke

U zaista velikom stilu održan je 5. Festival kulenove seke koji je i dalje zadržao primat najvećeg u Hrvatskoj, jer je na ocjenjivanje pristiglo 116 kulenovih seka, te zadržao i status međunarodnog festivala s uzorcima iz Vojvodine i BiH. Prošlogodišnji rekord od 109 uzoraka iz 4 države i 8 hrvatskih županija, je podignut na viši novo, premašen za 7 novih natjecatelja. I ove godine rekordno uzoraka bilo je iz 5 slavonskih županija koje su i kao regija dokazale svoju kvalitetu i odnijele najviše visokih i zlatnih odličja.

Nakon ocjenjivanja s uvjerljivo najviše bodova glasnogovornik stručnog žirija, Dražen Krstanović, inž. prehrambene tehnologije i novinar, proglasio je rezultate. Uvjerljivo s najviše bodova, šampionsku titulu osvojila je kulenova seka pod brojem 87, Mate Vukovića iz Požege. On je uz veliku drvenu plaketu dobio i posebnu nagradu za šampiona, koju je poklonio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, veliki LED TV 150 cm kojega mu je uručio zamjenik župana Vedran Neferović.

- Za odličnu kulenovu seku treba najbolje meso i najbolji začini, ali i velika ljubav, koju sam ja naslijedio od svoga punca, koji se ovom proizvodnjom bavi godinama, i osvajao je već mnoga odličja za kvalitetu. Nas dva zeta samo smo nastavili ovu tradiciju – istakao je uzbuđeni Mato Vuković.

Vicešampion koji je uz drvenu plaketu osvojio i veliki komplet za slavonsko kolinje tvrtke Alles elektromaterijal je Mario Vranješ iz Josipovca. On također nije novi u proizvodnji kulenove seke, jer je upravo pobijedio na Kobasijadi u Osijeku. Vrlo visok plasman i titulu Velikog zlata s bogatim nagradama sponzora osvojili i Dražen Kovačević iz Požege, Zlatko Vuković iz Požege, Filip Brnić iz Velike, David Vidović iz Velike. Za samo bod manje plasirale su se kulenove seke Željka Jakopovića iz Čaglina, Darka Rožmarića iz Tenje, Nikole Barišića iz Valpova, Ivana Cinkuša iz Đurđenovca, Željka Turalije iz Valpova, OPG Kraljik iz Belišća, Marko Maljković iz Švedske, Darko Petkov iz Feričanaca, Toni Marić iz Orahovice, Željko Karaula iz Novske, OPG Barić iz Narda, Janko Pavić iz Valpova, Dražen Špac iz Našica, Tomislav Japundžić s Krka.

- U dvorani Vatrogasnog doma u Velikoj ponovno su postignuti novi rekordi u broju uzoraka kulenovih seka, ali i po broju posjetitelja u dvorani kojih je bilo iz cijele Hrvatske. Posebno sam ponosan na činjenicu da smo ove godine imali i veliki broj pobjednika s ostalih kobasijada u Hrvatskoj, koji su uspjeli dokazati svoju kvalitetu odnijevši titulu vicešampiona i nekoliko visokih odličja. Ja kao organizator zadovoljan sam s odazivom, jer onu sliku kada imate na pladnjevima narezano, čak 116 kulenovih seka, koju degustiraju svi posjetitelji u dvorani i ocjenjuju najbolju po njihovom mišljenju, ne možete često vidjeti. To je fotografija za pamćenje, koja i nas organizatore nosi da ustrajemo i organiziramo sve bolji i bolji Festival kulenove seke. Posebno zahvaljujem i sada već prekaljenoj ocjenjivačkoj komisiji koja je izdržala pet satno ocjenjivanje i kušala i ocijenila svih 116 uzoraka – istakao je idejni začetnik i pokretač nekoliko etno i gastro manifestacija u Požeštini, Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine, koja je organizirala i ovogodišnje izdanje festivala.

Po ocjeni svih posjetitelja u dvorani koji su nakon degustacije, onoliko uzoraka koliko su mogli podnijeti, najbolju kulenovu seku napravio je Damjan Zdravković, koju je i stručni žiri ocijenio sa zlatnom plaketom. Ukupno je uručeno uz šampiona, vicešampiona, 4 velike zlatne plakete, 26 zlatnih plaketa, 42 srebrnih plaketa i 40 brončanih plaketa i 2 zahvalnice za sudjelovanje.

Festival kulenove seke dobio je i svoju ljepoticu festivala. Lentu, krunu, cvijeće, slatke proizvode Zvečeva, nakit Zlatarne Karla i brojne nagrade sponzora, kao najljepša djevojka u narodnoj nošnji ponijela je Eva Sakoman, članica KUD-a Šijaci iz Biškupaca, prva pratilja je bila Ana Lovrenović iz KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, a druga pratilja Ena Puljić iz KUD Rama iz Pleternice. Lente i nagrade su uručili zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha i načelnik općine Velika Vlado Boban.

Organizator je nagradio i najljepše uređen stol u nekome od starih običaja baštine i tradicije, koje su posebno uređivali članovi petnaestak folklornih društava i etno grupa ove godine u dvorani. Prvo mjesto i vrijedne nagrade uz plaketu osvojila je najbrojnija skupina obitelji Ciganović i Kovačević iz Alilovaca, drugo mjesto obitelj MIletić iz Velike, a treće mjesto stol Zavičajnog društva KUD-a Rama Pleternica s autohtonom hranom i uporabnim predmetima iz Ramske doline.

Uz degustacije kulenovih seka i odličnih vina kutjevačkih i vetovačkih vinara do ranih jutarnjih sati sve su zabavljali mladi tamburaši „De Gotho“ i odlični glazbeni sastav City band iz Nove Gradiške. Sve su to odlično vodile uz pregršt humora i šala voditeljice snaš' Terka i snaš' Mara iz Vukovara.

Pročitano 3437 puta