Ponedjeljak, 10 Prosinac 2018 13:00

Izložba ratnih fotografija i radova učenika OŠ Lipik na temu „Rat u Lipiku“

Povodom proslave 27. godišnjice oslobođenja grada Lipika, kao prvog oslobođenog grada u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Udruge branitelja Lipika 1991. i uz pomoć OŠ Lipik u multikulturalnom centru Lipik u večernjim satima 7. prosinca predstavljena je izložba ratnih fotografija Lipika i radova učenika na temu „Rat u Lipiku“.

Okupljenim građanima dobrodošlicu u dvoranu multikulturalnog centra poželjela je prof. Jasna Molnar-Kukić pozdravivši i prisutnog župana požeško slavonskog Alojza Tomaševića kao i gradonačelnika Vinka Kasanu i dogradonačelnika Lipika Slobodana Katunara, predsjednika Udruge branitelja Lipika 1991. Zvonimira Bišćana i ostale prisutne predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

„Petak 6. prosinca 1991. bio je povijesni dan za Lipik. Akcija kojom su naše snage uspješno realizirale napad i oslobodile grad vješto je izvedena s malim brojem žrtava. Ta akcija ima iznimno pa i povijesno značenje u Domovinskom ratu, jer je Lipik prvi oslobođeni grad ratne 1991. godine, a sve do Oluje 1995. jedini oslobođeni grad u Hrvatskoj. Zasluge za veliku ratnu pobjedu pripadaju svima, a posebno Lipičanima braniteljima, koji su Lipik čuvali i branili mjesecima najčešće sami i nisu ga napuštali niti pri najžešćim napadima neprijatelja.“ rekla je prof. Molnar-Kukić te zamolila Zvonimira Bišćana da se obrati posjetiteljima izložbe.

„Ovu smo izložbu zamislili kao izložbu mladosti, i ratnih iskustava. Djeca su nam naslikala što su čula iz priča svojih roditelja, iz njihovih i svojih sjećanja, a fotografije koje vidite su naše uspomene, uspomene na naše borce“ rekao je kratko gosp. Bišćan. Potom su pred okupljenim posjetiteljima nastupile učenice OŠ Lipik, čitajući svoje literarne uratke koje su napisale u okviru natječaja koji je u suradnji sa školom raspisala Udruga branitelja Lipika 1991., a nastupile su Lara Štimac s pjesmom „Rat“, Ema Horvat s pjesmom „Lipik moj grad“ i Antonela Šubert s pjesmom „Utihnuo je Lipik“.

Posjetiteljima se obratio i župan Alojz Tomašević čestitavši svima Dan branitelja Lipika s ponosom što je upravo Lipik prvi oslobođeni Hrvatski grad.

 "Kroz to vrijeme bola, tuge, ponosa i slave izborili smo se za skupo plaćenu slobodu i međunarodno priznanje, nismo se predali već prkosno i hrabro oduprli agresoru i obranili Domovinu. Braniteljima koji su svojim životima stvorili slobodnu Hrvatsku moramo biti neizmjerno zahvalni i dati sve od sebe da ostvarimo njihovu viziju slobodne i prosperitetne Hrvatske." – rekao je župan te pozvao mlade koji razmišljaju o odlasku da ostanu i pridonesu svojim doprinosom, radom i znanjem, a onima koji su otišli poručio je da se vrate bogatiji iskustvom i znanjem i grade svoju, a ne tuđu zemlju jer Domovina je jedna i jedina.

Pročitano 3176 puta