Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 15 Studeni 2018 07:52

Izvješće s prve mobilnosti u Bragu učenika Tehničke škole

U razdoblju od 14.10. do 27.10.2018. trajala je prva mobilnost učenika Tehničke škole u portugalskoj Bragi. Na mobilnosti je dvotjednu praksu odradilo 12 učenika iz tri zanimanja: tehničar za mehatroniku, računalni tehničar za strojarstvo i tehničar za računalstvo. Prije odlaska na mobilnost, članovi projektnoga tima su učenicima održali jezične, kulturološke, pedagoške te pedagoško-stručne pripreme.

Učenici su obavljali praksu u ukupno sedam poduzeća te su obavljajući radne zadaće u poduzeću zapravo primjenjivali do sada naučena teorijsko-stručna znanja u školi. Učenici su u svakom poduzeću imali mentora, osobu koja im je u svakom trenutku bila od pomoći kako bi tehnološki postupak izrade i/ili radni zadatak uspješno priveli kraju. Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom. Radni tjedan  trajao je do petka, a dani vikenda bili su planirali za kulturološke izlete prilikom kojih su posjetili Bragu i neka od najznamenitijih mjesta u ovom predivnom gradu kao što su Svetište Bom Jesus do Monte i  Jardim de Santa Barbara ili vrt Svete Barbare.

Učenici Ivan Tomić(3.a), Vili Kiš(3.b) i Borna Perešin(3.f) svojim osvrtom podijelili su svoje iskustvo mobilnosti u Portugalu.

,,Mobilnost je nedvojbeno jedinstvena prilika da uz odrađivanje stručne prakse u stranom okruženju upoznamo novu zemlju, ljude i kulturu, steknemo nova znanja, naučimo što to znači prilagoditi se i funkcionirati u drugačijem radnom okruženju. Deset radnih dana odrađivali smo stručnu praksu u raznim poduzećima u kojima smo imali svoje mentore koji su nam pomagali u rješavanju različitih radnih zadataka. Gotovo svaki dan imali smo različite zadatke. Od sastavljanja i popravljanja računala i računalnih komponenti, održavanja pisača i računalne periferije, osnova programiranja do interakcije s klijentima. Vikendom smo imali organizirano razgledavanje kulturnih znamenitosti Brage, Lisabona i Porta. Na samom kraju treba istaknuti posebnu podršku, vodstvo i mentorstvo organizatora ovog projekta prof. Denisa Smojvira. Nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih projekata i da će što veći broj ljudi imati priliku posjetiti i raditi izvan svoje zemlje.'' - Borna Perešin.

,,Moje iskustvo odlaska na stručnu praksu u Portugal je bilo veće od očekivanja. Stjecanje novog znanja i iskustva u inozemstvu je proširilo moje vidike za budućnost. Na praksi je bilo odlično,imao sam svoga mentora koji mi je pokazivao što treba raditi. Moja teorijska znanja sam kombinirao i prenosio u praksu. Sve je bilo odlično organizirano. Jako veliku podršku mi je dao profesor Denis Smojvir koji nas je uputio u sve, organizirao i bio uvijek dostupan kada nam je nešto trebalo. Bilo mi je jako drago što sam ostavio dobar dojam u poduzeću, što su me radnici prihvatili kao da s njima radim godinama. Zadnji dan stručne prakse sam dobio neočekivanu poruku koju mi je vlasnik firme rekao: „Ako ikada budeš razmišljao o dolasku u Portugal tražiti posao,vrata moje firme su ti otvorena.“ Bio sam jako sretan i ne bih  nikada ni pomislio da će mi to reći vlasnik firme. Preporučujem svima koji budu imali ovakvu priliku da se prijave i da idu na ovaj projekt.“ - Vili Kiš.

,,Sa zadovoljstvom mogu reći da sam u razdoblju od 2 tjedna puno  toga naučio. Većina nas je iskusila prvi let avionom što nam se, naravno, i svidjelo. U novom i nepoznatom postrojenju  uspio sa se brzo naviknuti te sam obavljao sve zadane poslove. Što se tiče posla, prošao sam cjelokupan proces lakiranja nosećih konstrukcijskih dijelova te pakiranja istih. Upoznao sam nove ljude, učenike iz drugih zemalja i škola koji su u isto vrijeme boravili u Portugalu. Posebno su  me dojmile kulturne znamenitosti  Portugala te smo, osim Brage, posjetili Porto i Lisabon.  Naravno, naš prof. Smojvir je obavio cijeli posao da bi nam omogućio odlazak, boravak i stručnu praksu u Portugalu. Za vrijeme boravka, ali i prije odlaska, profesor je uvijek bio dostupan, pomagao nam te odgovarao nam na sve naše upite. Mislim da bi bilo potrebno da se u naš školski sustav uvede puno više praktične nastave. Na taj bi način učenici više i lakše stjecali radnu naviku te bi lakše rješavali probleme. Mobilnost obavljena u Portugalu zasigurno će me  pratiti kroz cijeli život jer mi je pomogla u razvoju osobnih sposobnosti (što stručnih, što jezičnih) i u daljnjem školovanju. Za kraj bih preporučio svakome tko ima sličnu priliku da ju iskoristi, jer će mu sigurno dobro doći kao životna škola.“ - Ivan Tomić.

Pročitano 2468 puta