Srijeda, 24 Listopad 2018 14:00

Obilježena 26. obljetnica osnutka Dočasničke škole

Obilježavanje 26. obljetnice osnivanja i ustrojavanja Dočasničke škole "Damir Tomljanović Gavran" i 16. obljetnice Visoke dočasničke izobrazbe održano je u utorak, 23. listopada 2018. godine u vojarni "123. brigade HV" u Požegi.

Svečanosti su nazočili zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-bojnik Mate Pađen, načelnik Centra vojnih škola "Petar Zrinski" brigadir Damir Stručić, zapovjednik Časničke škole "Andrija Matijaš Pauk" brigadir Mirko Stošić, zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota, prvi dočasnik OS RH časnički namjesnik Mario Mateljić, Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kao i mnogi drugi djelatnici MORH-a i pripadnici OS RH.

U svom obraćanju zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen zahvalio je svim dosadašnjim i bivšim pripadnicima Dočasničke škole čestitavši im obljetnicu osnivanja Dočasničke škole. "U 26 godina djelovanja na polju izobrazbe i obuke dočasnika za potrebe Oružanih snaga RH ostvareni su značajni rezultati i postignuća zaslugom svih sadašnjih i bivših rukovoditelja, djelatnika i polaznika Dočasničke škole koja pruža nemjerljiv doprinos u cjelokupnom sustavu izobrazbe i obuke vojnika i dočasnika Hrvatske vojske.

Dočasnička škola "Damir Tomljanović Gavran" u skladu s potrebama i zahtjevima Hrvatske vojske, ali i NATO partnera osigurava stalnu i kvalitetnu izobrazba dočasničkog osoblja, u vidu slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika kao važne sastavnice profesionalnog vođenja i razvoja svakog pojedinca".

"Samo ime dočasničke škole Damira Tomljanovića Gavrana, heroja Domovinskog rata, predstavlja dodatni motiv polaznicima svih razina izobrazbe, ali i samim djelatnicima i instruktorima, za postizanje izvrsnosti u obuci i svom radu. Gavran je bio poznat kao vrsni vođa i motivator, koji je svojim primjerom ostavljao duboki trag na svoje podređene", zaključio je general Pađen.

Nakon prigodnih govora uručena su promaknuća, nagrade i pohvale najzaslužnijim djelatnicima Dočasničke škole.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice osnivanja i ustrojavanja Dočasničke škole "Damir Tomljanović Gavran" i 16. obljetnice Visoke dočasničke izobrazbe služena je i misa u kapelici "Sv. Ivan Krstitelj" koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić, nakon koje je ispred spomenika Damira Tomljanovića Gavrana položen vijenac i zapaljena svijeća za sve poginule hrvatske branitelje.

U sklopu obilježavanja dana Dočasničke škole 17. i 18. listopada 2018., održan je i 22. malonogometni turnir „bojnik Tihomir Klobučar“ na kojemu je prvo mjesto osvojila nogometna ekipa Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade, drugo ekipa Temeljne dočasničke izobrazbe, dok je treće mjesto pripalo ekipi Vojne policije. Tom je prigodom odigrana i revijalna utakmica između Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi" i djelatnika Dočasničke škole.

Pročitano 3214 puta