Utorak, 23 Listopad 2018 09:17

Održani 5. Etno susreti i 5. Čvarkijada

Najveći do sada, ove nedjelje održani su 5. Etno susreti Požeštine i 5. Čvarkijada u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu, u organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i tjednika Kronika požeško-slavonska. Jednu od najvećih etno i gastro manifestacija na otvorenom i ove godine kao pokrovitelji podržali su Požeško-slavonska županija, gradovi Kutjevo i Požega, općine Brestovac, Jakšić, Kaptol i Čaglin.

Ispred pokrovitelja svih ovih godina održavanja goste su pozdravili predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, zamjenik gradonačelnika Požege, Ferdinand Troha, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, predsjednica Skupštine županije Josipa Miličević i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je poznati zagovornik da mi svoje slavonsko, svoje proizvode i običaje moramo isticati kao svoj ponos.

,,Ovdje je prisutan sav naš ponos, od nošnje, pjesme, plesa, našeg čvarka i dobrog vina, naših običaja, ali i naš slavonski inat kojim svima pokazujemo da smo mi bogat narod. Naši specijaliteti su sve više prepoznati na gastro karti Europe, mi imamo naše najbolje običaje koje svijet tek prepoznaje, no mi smo i malo pesimistični jer premalo cijenimo svoje. Mi živimo u najljepšoj županiji, ali moramo stvari uzeti u svoje ruke, neće nam nitko ništa pokloniti, moramo se sami organizirati, povećati proizvodnju i kroz turizam te svoje kvalitetne proizvode prodati turistima. Ne moramo odlaziti u svijet, možda samo da pokupimo znanja, tehnologiju i iskustvo, a onda se vratimo natrag i organizirajmo sami svoje poduzetničke ideje. Uz poticaj županije, kroz zajedništvo i proizvodne organizacije, zadruge, naš centar za kompetenciju u poljoprivredi, uz naše školstvo i Veleučilište mi to možemo. Naš OPG i poljoprivredno gospodarstvo moramo ojačati, pripremiti naša gospodarstva i za turizam, osigurati svima novi dohodak i bolji život. Ova manifestacija pokazuje da mi to možemo i da jedan naš pomalo podcjenjivan proizvod, naš slavonski čvarak, mi možemo napraviti priču od koje mnogi mogu u cijelom lancu dobro živjeti. Stoga zahvaljujem i čestitam organizatorima i Vladimiru Protiću što je našao način da nas ovako sve okupi i da naš čvarak digne na jedan viši nivo.'' – rekao je župan Tomašević.

Ove godine na Čvarkijadi se natjecao i rekordan broj ekipa, njih 30 s čitavog područja Slavonije. Svaka ekipa imala je na raspolaganju po 20 kg leđne slanine tako da je i ponuda za degustaciju čvaraka brojnim posjetiteljima, ove godine preko 3.000 bila odlična jer su čvarci bili napravljeni od 600 kg slanine. Stručna komisija je imala zaista težak posao, jer je najveći dio ekipa već iskusan i napravili su odlične čvarke. Jedan je svakako bio najbolji, a to je čvarak ekipe Valpovački kotlić gdje je majstor bio Željko Turalija iz Valpova.

Posebno veselo je bilo u dvorani gdje su održani Etno susreti Požeštine na kojima je 14 folklornih i etno skupina čuvara baštine uredilo najbolji stol, izložilo autohtono jelo, najstariji uporabni predmet, najstariju narodnu nošnju, ali i proizvode svojih članova, likere i pekmeze. Nagradu za najbolji liker dobila je Mira Lisec iz Vetova, za najbolji pekmez Marija Karnišević Fajfer iz Pleternice, nagradu za najstariji uporabni predmet dobila je kapa za rakijski kazan iz 17. stoljeća koju je izložilo Eko imanje Klas iz Buka, vlasnika Ivana Cavrića. Nagradu za najstarije autohtono jelo, a to je Grušava pita dobile su članice Zavičajnog društva KUD Rama iz Pleternice. Nagradu za najstariju nošnju odnijela je Iva Marija Jakovljević sa starom nošnjom iz Ramske doline, starom 200 godina, i još starijim srebrnjacima kao dijelom nošnje.
Bilo je tu zaista prelijepo uređenih stolova u nekome od običaja tradicije i svetkovina, blagdanskih stolova, no najljepši je žiri proglasio stol KUD-a Berda iz Brestovca, koji su uredili svatovski stol, ali i scenski prikazali cijele svatove sa svečanim stolom svatovske večere, mladom i mladoženjom, čajom, djeverušama, kumovima i roditeljima.

Etno susreti su pojačani Šokačkim vašarom na kojemu je ove godine bilo čak 54 štanda OPG-a, obrtnika i malih proizvođača autohtone hrane, sireva, meda, pekmeza, čajeva, sokova i suhomesnatih specijaliteta, kolača, medenjaka, suvenira, nakita, antikviteta, nošnji i reklji, odjeće, torbica, igračaka i dr.
Već petu godinu održava se i Olimpijada starih sportova u kojoj se natječu pojedinci i ekipe u 8 disciplina starih sportova, koje su osobito dobro prihvaćene uz članove ekipa i od brojnih posjetitelja. Posebno atraktivno je natjecanje u povlačenju užeta koje ima i polufinalno i finalno natjecanje.

Pročitano 2996 puta