Utorak, 02 Listopad 2018 14:33

Rezultati projekta ,,S laboratorijima do kvalitetnijeg obrazovanja''

Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi danas je bila mjesto predstavljanja rezultata projekta ministarstva poljoprivrede upućenog javnim pozivom svim srednjim školama koje obrazuju učenike u sektoru poljoprivrede za dodjelu bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017. godine na koji je poljoprivredno-prehrambena škola prijavila projekt ,,S laboratorijima do kvalitetnijeg obrazovanja.'' Školi je odobreno 463 tisuće kuna, bespovratna sredstva iskorištena su za kupnju namještaja, uređaja i opreme za analitički laboratorij te laboratorij za tlo. Suvremeni školski laboratorij za tlo je uređen i opremljen te izravno povećava kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa jer omogućuje provedbu vježbi iz strukovnih predmeta. Osnovna namjena tog laboratorija je da naši učenici spoznaju da je analiza tla osnova za povećanje prinosa a samim time i za veću dohodovnost. Laboratorij će biti dostupan i poljoprivrednicima koji će moći sami donositi svoje uzorke na analizu. Analitički laboratorij, za koji je nabavljen kompletan namještaj i uređaji, od velike je važnosti za osposobljavanje srednjoškolaca. Poljoprivredno-prehrambena škola je na ovom projektu radila u suradnji sa Virovitičko-podravskom županijom, srednjom školom Stjepana Sulimanca iz Pitomače, također sa Veleučilištem u Požegi. Upravo partnerstvo s obrazovnim i gospodarskim ustanovama, veću zastupljenost praktične nastave te povećanje vještina učenika, nastavnika i gospodarstvenika, ova škola namjerava ostvariti kroz projekt Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani.

,,U srpnju ove godine Poljoprivredno-prehrambena škola je imenovana Regionalnim centrom za kompetentnost u sektoru poljoprivrede, to je za nas velika stvar i želim zahvaliti županu Alojzu Tomaševiću što nas je poticao i pratio na našem putu do toga. Zahvaliti također želim i razvojnoj agenciji Panora na koordinaciji projekta i svim partnerima, a pogotovo Virovitičko-podravskoj županiji, Srednjoj školi Stjepana Sulimanca, našoj Ekonomskoj školi Požega, Đačkom domu Požega, Veleučilištu u Požegi, udrugama, gospodarstvenicima i svim drugim suradnicima.'' – ravnateljica škole Marija Grgić.

,,Ovo je jedan veliki projekt na kojemu smo radili nekoliko godina i izuzetno sam sretan jer smatram da je ovo danas od povijesne važnosti. Ovim putem razgovaramo i promoviramo kojim putem će mladi ljudi, učenici ove škole i županije ići. Škola ne može imati samo učenike da zadovolji kvote školstva, već se moramo udružiti i pripremiti djecu na život i gospodarstvo u Slavoniji koja nam daje sve resurse za to, samo ih obučen čovjek treba iskoristiti na pravi način. Iz dana u dan vidimo obiteljske poljoprivredne obrte i zemlju kako odlaze u zaborav, ova škola je tu da nauči i potakne te mlađe generacije da ostanu na svojoj djedovini i od nje nešto naprave kako bi doveli do boljitka svome životu, a i drugima.'' – župan Alojz Tomašević.

Pročitano 2042 puta