Ponedjeljak, 17 Rujan 2018 08:13

Pakrački DVD obilježio 140. obljetnicu osnutka i djelovanja

rogram obilježavanja ove hvalevrijedne obljetnice započeo je otvaranjem vrata DVD-a Pakrac uzvanicima i javnosti koja je u njegovim prostorijama mogla razgledati opremu i povijesne dokumente koji opisuju nastanak i razvoj vatrogastva na ovim prostorima.

Nakon svečanog dočekivanja gostiju, zapovjednik DVD-a Pakrac Ilija Turković mlađi postrojio je njegove članove i poveo ih u svečani mimohod ulicama Grada Pakraca. Povorka vatrogasaca krenula je ispred Vatrogasnog doma i kretala se kroz Obalu Kralja Petra Krešimira IV, preko Trga 76. bataljuna, Ulicom Gojka Šuška, preko Trga dr. Franje Tuđmana, Ulicom Hrvatskih Velikana da bi naposljetku mimohod završio postrojavanjem vatrogasaca ispred zgrade Općine Pakrac na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su ih je dočekala Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević s Vatrogasnim zapovjednicima i uvaženim gostima jučerašnje proslave.

Po otpustu, vatrogascima i okupljenim građanima, demonstrirano je improvizirano gašenje požara pomoću zaprežnog vatrogasnog vozila DVD-a Donja Obrijež koje datira iz 1907. godine kao vrijedni eksponat minulog vremena koji je i danas upotrebljiv zahvaljujući temeljitom održavanju i obnovi 1943. i 2007. godine. Demonstraciju gašenja požara metodama otprije stotinu godina izveli su pripadnici DVD-a Prekopakra koje je predvodio zapovjednik Bruno Skalnik i koje je okupljeno građanstvo nagradilo zasluženim pljeskom.

Nakon pokazne vatrogasne vježbe, vatrogasci i njihovi uvaženi gostu uputili su se prema Hrvatskom domu dr. Franje Tuđmana u čijoj dvorani je uslijedila svečana sjednica i kulturno umjetnički program. Na samom početku sjednice državnu i vatrogasnu himnu izveo je Tamburaški orkestar Pakrac pod ravnanjem maestra Aleksandra Gašparovića uz pratnju solista tenora Kristijana Kostića. Na ovoj visokoj obljetnici DVD-u Pakrac čestitali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić i gospodin Peter Logar iz austrijske pokrajine Tirol koji radi već dogovorenih obveza nisu bili u mogućnosti nazočiti proslavi.

Uslijedilo je premijerno prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o povijesti Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pakrac, koji je izradila tvrtka FOTOimago iz Pakraca, i kojim su pakrački vatrogasci na moderan način željeli zabilježiti barem dio svoje bogate povijesti.

Po završetku prikazivanja dokumentarnog filma dvorani ispunjenoj vatrogascima s čestitkama i riječima podrške i zahvale na požrtvovnom radu obratili su se uvaženi gosti i uzvanici, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, direktor tvrtke „Vatropromet“ Zagreb Nenad Radojčić, u ime Hrvatske vatrogasne zajednice gospodin Nikica Mužević, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Pakrac – Lipik Tomislav Stokić kao i predstavnici pobratimskih društava iz Brezove, Botineca, Zlatara i Stepanja. U sklopu svečanog dijela sjednice najprije je Ilija Turković stariji, predsjednik DVD-a Pakrac dodijelio diplome Počasnog člana DVD-a Pakrac Davoru Huški, pomoćniku ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te Nenadu Radojčiću, direktoru tvrtke „Vatropromet“ Zagreb, a potom su dodijeljena i odlikovanja za posebne zasluge, zlatne, srebrne i brončane vatrogasne medalje kao i vatrogasne plamenice i spomenice za 20 i 10 godina službe zaslužnim članovima DVD-a Pakrac.

Predsjednik Turković dodijelio je i zahvalnice donatorima, pokrovitelju Gradu Pakracu, supokrovitelju tvrtki „Vatropromet“ Zagreb, zlatnom sponzoru DVD-u Zlatar i brončanim sponzorima Jadranskom osiguranju, Udruženju obrtnika Pakrac – Lipik, Veterinarskoj stanici Pakrac, DVD-u Požega, Sportskoj zajednici Grada Pakraca i Obrtu Visković Pakrac.

U kulturno umjetničkom dijelu proslave 140. obljetnice DVD-a Pakrac predstavili su se članovi i članice Kulturno umjetničkog društva „Seljačka sloga“ iz Prekopakre s dvije koreografije naziva „Aj dođi janje“ i „U mliku mati me umiva“, a po završetku službenog dijela večeri proslava se nastavila na svečanoj večeri uz tamburaše u dvorani Tirol Hrvatskog doma.

 

Izvor: comaps.com.hr

Pročitano 3085 puta