Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 13:49

Ljepota narodnih običaja i ove godine predstavljena na 22. Bekteškim susretima

Slobodno se može da je Kulturno-umjetničko društvo Bektež jedno od najaktivnijih društava u Požeštini što dokazuje svojim brojnim nastupima i osvojenim nagradama i dobivenim priznanjima te uspješno organiziranim manifestacijama. Tako su vrijedni članovi KUD-a Bektež, na čelu sa svojim predsjednikom Duškom Bjelićem organizirali “Bekteške susrete” – Smotru folklora 22. godinu za redom na kojoj su se okupila kulturno umjetnička društva i pokazala običaje, pjesme, plesove i napjeve iz krajeva odakle su došli. 

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije kojima se zahvalio predsjednik KUD-a Bektež, Duško Bjelić. U nazočnosti zamjenika gradonačelnika Požege Ferdinanda Trohe i zamjenika gradonačelnika Kutjeva Ivice Malnara prigodnim riječima smotru je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. On je istakao da upravo ovo bogatstvo naših starih seoskih običaja, radova koji su se nekada obavljali u polju, naše autohtone hrane, moramo čuvati i njegovati, prikazati drugima i ponositi se. Danas kada mnogi mladi odlaze u svijet, moramo biti uporni, čuvari našu baštinu i čekati da se i kod nas popravi situacija, prvenstveno gospodarska, što se već dešava i da se ljudi vraćaju.

Na prigodnim štandovima članovi gostujućih KUD-ova izložili su svoja autohtona jela, vina, voće, a članovi mađarske nacionalne manjine KUD Petofi Šandor iz Kotline pekli su palačinke s domaćim pekmezima.

Uz domaćine, folkloraše Bekteža koji su sa svojom pjevačkom skupinom, trima a’capela pjesmama započeli smotru, nastupili su Pjevačka skupina „Drumarice“ iz Brodskog Stupnika, KUD Križevci iz Križevaca, IPS „Semeljačke snaše“ iz Semeljaca, KUD „Luka Ilić Oriovčanin“  iz Oriovca, KUD „Petofi Šandor“ iz Kotline, Romski KUD „darda“ iz Darde koji je dobio posebno veliki pljkesak za Djevojački ples, KUD Mirkovo kolo“ iz Vrbaske i KUD tamburica iz Velimirovaca.

Nakon odličnih nastupa svih KUD-ova na velikoj pozornici, Bektežani su pripremili druženje svih učesnika i domaćina u Vatrogasnom domu Bektež uz svečanu večeru. Nakon okrjepe uvijek veseli tamburaši su zasvirali, a svi sudionici uhvatili se u veliko šokačko kolo, uz obvezni bećarac i napjevavanje.

 

Izvor:pozega.eu

Pročitano 2238 puta