Ponedjeljak, 23 Srpanj 2018 13:46

Župan predstavio projekte - Županiji osigurano 154,5 milijuna kuna kroz Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem

Župan Alojz Tomašević održao je tiskovnu konferenciju kako bi upoznao javnost i medije sa projektima na kojima se radi u Požeško – slavonskoj županiji te projektima koji su planirani u budućnosti.
Tako se osvrnuo na V. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana u Vinkovcima 20. srpnja;“ Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića održana je V. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, projekt Vlade RH kojim je ista odlučila pomoći Slavoniji, kako bi stanovnici Slavonije imali što bolji životni standard. Savjet se realizira kroz potpisane projekte, ali i projekte u najavi. Također, pet slavonskih župana potpisalo je i Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema sa Ministarstvom regionalnog razvoja, u kojem su definirani kako prava i obveze županija i ministarstva, tako i područja suradnje, koja su glavni smjer za daljnji rad na projektima. Ovakav način rada i razmišljanja daje jasnu poruku da Slavonija nije zaboravljena. Svi ovi projekti, projekti su ne samo Županije, nego i gradova i općina na području naše Županije,“ rekao je župan.
Područja suradnje prema Razvojnom sporazumu su: 1. Prehrana i biokemija, 2. Unaprjeđenje lanaca vrijednosti i stvaranje regionalnih razvojnih središta temeljem pametne specijalizacije, 3. Obrazovanje i regionalna infrastruktura, 4. Turizam i kreativno društvo, 5. Ostala područja suradnje (za financiranje tehničke pomoći za pripremu strateških projekata razvoja).
„Temeljem ovoga projekta, ulaganja u Slavoniju sigurno su najveća u zadnjih 15 godina. Naravno ključ i temelj uspjeha su razvoj gospodarstva i podizanje životnog standarda. U sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, previđeno je financiranje 4 projekta na području Županije u vrijednosti 154, 5 mil. kuna:
- Centar kompetentnosti u poljoprivredi i prehrani, 35 mil.kn.
- Požeške bolte (Požeška kuća i Muzej Požega) 32,5 mil.kn.
- Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje) 36 mil.kn.
- Terme Lipik (Villa Zinke, Narodne kupke, perivoj) 51 mil
Ovdje svakako valja spomenuti i pomoć u pripremi projekata u vrijednosti od 10 mil.kuna. Ukupni iznos za projekte na području Požeško – slavonske županije je 894.927.505,96 kuna,“ rekao je župan.
Župan se osvrnuo i na projekte energetske obnove, na koje je prijavljeno 32 projekta, od kojih je 25 odobreno, 7 je na ocjenjivanju, ukupne vrijednosti preko 27 milijuna kuna, (od toga Europski fond za regionalni razvoj-15 milijuna kuna, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata 6 milijuna kuna). 32 projekta se odnose na 15 ustanova, te 26 zgrada (Đački dom, 1 srednja škola i 11 osnovnih škola, Crveni križ, bolnica…).
Kada govorimo o ruralnom razvoju, od mnogo projekata, svakako moramo spomenuti razminiranje poljoprivrednog zemljišta, a istim je financirano razminiranje 3.732.385 m2 poljoprivrednih površina na području županije, a ukupna vrijednost projekta je preko 31 milijun kuna. Što se tiče potpore malim poljoprivrednicima, prijavljeno je 25 projekata, od kojih je odobreno i u fazi provedbe su njih 10, ukupne vrijednosti preko milijun kuna.
Također treba s osvrnuti i na projekt „Obrazujmo se zajedno,“ gdje je kroz 2 školske godine, u 11 osnovnih i 2 srednje škole, 134 djece dobilo pomoć 89 asistenata u nastavi. Isto takom bitan projekt je projekt „Obrok za 5,“ kroz koji je osigurana besplatna prehrana za 417 učenika sa 14 osnovnih škola u županiji i 3 u gradu Požegi. Kroz ova 3 projekta je ostvarena potpora od 3,5 milijuna kuna.
U sklopu istoga, proveden je i projekt Obnove županijske palače, čija ukupna vrijednost je 1.333.333,00 kn, MRRFEU sufinancira u iznosu od 1.000.000,00 (73%). Isto tako planirana je i obnova županijskog podruma u sklopu projekta „Turistička priča Županijske palače.“
Projekt „Zajedno do zdravlja“ odnosi se na izgradnja i opremanje bolničkog objekta u kojem je smještena dnevna bolnica internističkih, kirurških i pedijatrijskih djelatnosti, jednodnevna kirurgija za sve kirurške djelatnosti uključujući i otorinolaringologiju, oftalmologiju, ortopediju i urologiju, te laboratorijska dijagnostika dnevne bolnice. Ukupna bruto površina objekta bila bi 2.450 m2, a ukupna vrijednost projekta 34.236.121,22 kuna, toliko je i odobreno.
Projekt „Dom zdravlja-centar zdravlja“ obuhvaća nabavku opreme za ordinacije primarne zdravstvene zaštite (opću/obiteljsku medicinu, pedijatriju, dentalnu medicinu i ginekologiju). Ukupna vrijednost projekta 5.849.028,24 kuna, a odobreno je 4.968.911,00 kuna.
Neki od projekata u provedbi su i:
- Obrazujemo se zajedno 4
- Obrok za 5 – faza II
- Zajedno do razvoja
- Izgradnja objekta primarne zdravstvene zaštite – Ambulanta Čaglin
- Dječji vrtić Čaglin
Senka Horvat, v.d. ravnateljice Javne ustanove Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije izrazila je zahvale prema ministrici i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i zadovoljstvo što može sudjelovati na suradnji za razvoj Slavonije, te se osvrnula na sve ove projekte koje je Javna ustanova koordinirala. Također je spomenula kako Javna ustanova trenutno ima u provedbi projekte u vrijednost preko 150 milijuna kuna. 51 projekt od koji je 31 EU projekt te 20 nacionalnih projekata. Na ocjenjivanju je 24 projekta čija je ukupna vrijednost 129 milijuna kuna, od toga je 15 projekata koji će se financirati iz europskih sredstava. Ukupna vrijednost završenih projekata je preko 40 milijuna kuna, dodijeljena potpora za njih bila je oko 30 milijuna kuna, a to je za oko 85 završenih projekata.
Zamjenik župana osvrnuo se na cestu D53 od Migalovaca do Milanluga kroz Čaglin, za koju se priprema izvođenje radova, a ukupna vrijednost je 20 milijun kuna te će biti napravljena prometnica koja će uvelike doprinijeti boljem življenju na području Čaglina.
„Potpisan je sporazum za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje, koji obuhvaća 3 županije, Požeško – slavonsku, Brodsko – posavsku i Sisačko – moslavačku te je odobreno 13,5 milijuna kuna za izradu dokumentacije.
Također, imajući na umu i naše studente i srednjoškolce, u suradnji sa Hrvatskim željeznicama, a tragom ugovora koji je već potpisan, a odnosi se na sufinanciranje vlaka Daruvar-Pakrac-Lipik-Banova Jaruga-Zagreb, koji se sufinancira u omjeru 50% Županija, a 50% Hrvatske željeznice, u planu je od jeseni i vlak Požega-Zagreb, a koji bi trebao ići vikendom te će i ova linija biti za navedene besplatna. Prva promotivna vožnja trebala bi biti 08. listopada. Bitno za napomenuti ovdje je i to, da smo u dogovorima i za sufinanciranje prijevoza osoba sa prebivalištem na području Županije, a koje rade na području Zagreba.
Županija je dobila i priznanje za transparentnost proračuna, odnosno ocjenjena je najvećom mogućnom ocjenom – peticom,“ rekao je župan Alojz Tomašević.

Pročitano 3453 puta