Četvrtak, 12 Srpanj 2018 09:56

Promovirano 40 novih majstora u desetak obrtničkih zanimanja

Obrtnička komora Požeško-slavonske županije kontinuirano sudjeluje u strukovnom obrazovanju, te obrazuje i organizira polaganje za majstorske ispiti u desetak obrtničkih zanimanja. Do sada je 520 kandidata završilo obrazovanje, položilo majstorski ispit i primilo majstorske diplome koje su im osnova za otvaranje obrta, usavršavanje postojećih obrta i primanje naučnika u obrtu koji pohađaju srednje strukovne škole. – Ovakav oblik majstorskih obrazovanja Europa poznaje dugi niz godina, a i kod nas u Hrvatskoj ova diploma je sve cjenjenija. Moram i naglasiti da niti jedna osoba s majstorskim ispitom nije evidentirana kao nezaposlena osoba, što doista govori o kvaliteti te diplome, koja je mnogima put u obrtništvo. Bilježimo i pozitivna kretanja u porastu broja obrta, te danas bilježimo 913 registriranih obrta u županiji u kojima je zaposleno 2.544 radnika. Među obrtnicima su i 223 žene vlasnice obrta - istakao je na dodjeli novih 40-tak majstorskih diploma iz novog ciklusa obrazovanja, Anto Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore PSŽ.
Čestitajući novim majstorima obratio se i zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović i zaželio im puno uspjeha u njihovom zanimanju. – Ključno je da ste vi za ovaj posao koji ste znali i prije, sada postali majstori, te sada možete biti i menadžeri i voditelji svojih obrta. Sada možete i učiti nove generacije. Nisu obrtnici na ovim prostorima uvijek bili dovoljno vrednovani i cijenjeni, no vrijeme se mijenja i vi dolazite na svoje. Evo i jedna od najvećih ekonomija u Europi, ona Njemačka bazira se čak 60 posto na obrtima i malim poduzetnicima. To veliko obrtništvo sinergija je i velikim tvrtkama za njihovu proizvodnju. Na taj način mijenja se i Hrvatska ekonomija.
Diplome o majstorskom ispitu dobili su: Milković Ivan i Vasić Đuka – Automehaničar, Majstorović Siniša – Elektroinstalater, Šmit Natalija – Frizer, Baričević Darko, Biondić Marija, Savi Krešimir i Vuksanović Miroslav – Kuhari, Došen Filip i Lenče Davor – Strojobravar, Podubsky Matej – Tokar, Katić Samir i Turbić Mario – Zidar, Dario Kovačević i Vedran Kovačević – Autoelektričar, Tomislav Hora – Autolimar, Ivan Jug i Petar Roland - Automehaničar, Antonija Keleminec – Frizer, Antun Nenadović i Antonio Savi - Klesar, Filip Karlić - Kuhar, Gezim Zymi – Pekar, Kvesić Darko – Autoelektričar, Šoičić Marin – Autolimar, Glavaš Zvonimir – Automehaničar, Roguljić Miroslav i Turkalj Hrvoslav - Autoserviser, Čolić Zdenko – Fasader, Mogušar Tamara i Olšak Martina – Frizer, Mirković Tomislav – Klesar, Božić Anamaria, Čevapović Goran, Kovačević Vinko i Papratović Josip – Kuhar, Jurišić Dražen - Zidar, Vlatko Krajačić – Elektromehaničar, Kristina Flanjak – Kuhar, Mićo Radmanović – Klesar, Fabijan Bušić – Natkonobar.

 

 

Izvor:www.pozeska-kronika.hr

Pročitano 2832 puta