Utorak, 03 Ožujak 2015 10:57

Hrvatska zajednica županija upozorila na nužnost fiskalne decentralizacije

U organizaciji Instituta za javne financije, u petak 27. veljače, u  Novinarskom domu održan je okrugli stol Fiskalni položaj županija koji se temelji na newsletteru „Neto fiskalni položaj županija od 2011. do 2013.“. Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Institut za javne financije samo su četiri od ukupno 21 županije neto uplatitelji, a ostalih 17 županija su neto primatelji iz proračuna opće države. Ipak, istaknuto je kako za uspostavu učinkovitijeg sustava regionalne vlasti nije nužno smanjenje broja županija i preustroj nego jača fiskalna decentralizacija koja će dugoročno omogućiti održivi razvoj.
 S tim se u svom izlaganju složio i Ivica Bošnjak, predsjednik Radne skupine za financije i proračun pri Hrvatskoj zajednici županija. „Mi u Hrvatskoj zajednici županija smatramo da nije problem u broju županija nego u njihovom funkcioniranju i učinkovitosti, isto vrijedi za gradove i općine. Potrebno je raditi na jačoj učinkovitosti i većoj fiskalnoj decentralizaciji. Županije su od 2002. do danas bitno unaprijedile svoje mogućnosti bolje apsorpcije fiskalne decentralizacije, većina njih je uvela riznice u svoje proračune, stvorila preduvjete za povlačenje sredstava EU fondova i općenito ojačala svoje kapacitete“, rekao je Bošnjak. On je ukazao i na potrebu da se percepcija o broju zaposlenih u županijama koji predstavljaju teret regionalnim proračunima otkloni.
„Zaposlenici svih županija čine samo 0,85% od ukupno 230.000 državnih službenika. Samo FINA ima više zaposlenih nego sve županije zajedno.“ istaknuo je Bošnjak.
 

Pročitano 3807 puta