Dožupan Jakopović s voćarima u Slavonskom Brodu

jabukeŽupanov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović nazočio je sastanku Udruge voćara Brodsko-posavske županije „Slavonija voće“ u Slavonskom Brodu na kojem se raspravljalo o aktualnoj problematici u voćarstvu, s posebnim naglaskom na probleme izazvane elementarnom nepogodom od mraza u ovom dijelu Hrvatske. Sastanku su, među ostalima, nazočili i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, njegov zamjenik Davor Vlaović, osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak i mnogi drugi.

Tom je prigodom dožupan Jakopović predložio da se dio sredstava od carinskoga uvoza koji je ove godine povećan, usmjere za sanaciju šteta voćarima preko Hrvatske voćarske zajednice. Štete od mraza na području Požeško-slavonske županije, podsjetio je, iznose 60 milijuna kuna.

U donesenim se zaključcima traži od Ministarstva poljoprivrede da za sve oštećenike osigura saniranje 30-postotne procijenjene štete od mraza na višegodišnjim nasadima te povrat dijela sredstava od carinskih prelevmana uvoza voća za pomoć voćarima te da za investitore koji nisu imali kreditnih ulaganja osigura sufinanciranje investicija u voćarskoj proizvodnji kroz model jednostavnih kapitalnih ulaganja s povratom sredstava od 40 posto vrijednosti investicije i sufinanciranje opremanja voćnjaka za manje investicije od onih određenih IPARD programom.

Od Hrvatske banke za obnovu i razvoj traži se smanjenje kamate na 2 posto za kreditiranje operativnih programa za višegodišnje nasade, moratorij ili reprogram dospjelih obveza na dvije godine te djelomični oprost plasiranih kredita u voćarskoj proizvodnji. Od Agencije za poljoprivredno zemljište traži se oslobađanje zakupoprimca dugogodišnjih nasada od plaćanja zakupa i dugogodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u 2012. godini, dok se od jedinica lokalne (područne) samouprave traži planiranje sredstava za sufinanciranje police osiguranja u voćarskoj proizvodnji u rebalansu proračuna za 2012. godine.