Odgovor na neargumentirane optužbe ministra zdravlja

o_zdravstvu-1"Čude me neargumentirane izjave ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je za posjeta gradonačelniku Požege izjavio kako se prije bolje upravljalo zdravstvom u našoj županiji. Nisam iznenađen njegovim posjetom gradonačelniku, ali sam jako iznenađen što je kao ministar i kao sveučilišni profesor govorio bez argumenata, optuživao ljude koji rade u zdravstvu naše županije, što je i uvreda za ljude koji danas sjede uz mene", kazao je župan Marijan Aladrović na konferenciji za novinare.

o_zdravstvu-3

Uza župana su na današnjoj konferenciji bili ravnatelj Opće županijske bolnice u Požegi Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice u Pakraca Ivan Marijanović, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Darko Puljašić, ravnatelj Bolnice za specijalnu rehabilitaciju Darko Kelemen, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević.

Župan Aladrović izdvojio je najznačajnija ulaganja u zdravstvo naše županije u protekle tri godine, posebno podsjetivši na izgradnju poliklinike u Požegi i uređenje novoga bazena i pratećih objekata u Bolnici za specijalnu rehabilitaciju u Lipiku gdje je obnovljena i kuhinja te iz vlastitih sredstava i Dom ll, a početkom prosinca potpisan je i ugovor za izgradnju Doma l. Požeška je bolnica, uz novu polikliniku, dobila i potpuno obnovljena tri nova odjela, zgradu za skladište te zemljište za izgradnju parkirališta. Zavod za hitnu medicinu, koji je osnovan među prvima u Hrvatskoj, dobio je i 5 novih vozila. Dom zdravlja je povećao broj timova za sanitetski prijevoz, Zavod za javno zdravstvo uređuje novoizgrađenu zgradu za vlastite potrebe...

o_zdravstvu-2

- Sve su zdravstvene ustanove ostvarile višak prihoda nad rashodima, i to lipička bolnica za oko 7 milijuna kuna, pakračka oko 4,5, požeška oko 3 te Zavod za javno zdravstvo za oko 2,5 milijuna kuna. Jedino je Dom zdravlja po tom pitanju u minusu, ali on je opterećen naslijeđenim dubiozama. Žao mi je stoga što je ministar iznio optužbe bez argumenata. S druge strane, drago mi je što nam ministarstvo nije smanjilo decentralizirana sredstva za ovu godinu, kao što se dogodilo nekim županijama te što će se iz kredita Svjetske banke ići u uređenje objedinjenog hitnog bolničkog prijema, vrijednosti oko 6 milijuna kuna - kazao je župan Aladrović, koji je ujedno i predsjednik Upravnoga vijeća Opće županijske bolnice u Požegi.

o_zdravstvu-6

Najizravnije prozvan, dr. Marijanović, ravnatelj pakračke bolnice, ustvrdio je kako ono što je ministar Ostojić kazao o njemu i o pakračkoj bolnici nije utemeljeno.

- Nismo u financijskim problemima, sve svoje obveze uredno izvršavamo, od 2008. godine poslujemo s viškom prihoda, a jedino nas opterećuju naslijeđene dubioze koje su se skupljalje još od 1996. godine. Na savjetovanju Udruge poslodavaca u zdravstvu, održane od 8. do 10. ožujka ove godine u Opatiji, objavljeno je da su od ukupno 23 županijske bolnice u Hrvatskoj samo dvije bolnice završile poslovnu 2011. godinu s pozitivnim rezultatom poslovanja, a jedna od tih bolnica je Opća županijska bolnica Pakrac. Unatoč tomu, ministarstvo nam je za ovu godinu stopiralo sve projekte, od uređenja potkrovlja do nabavke opreme za dijagnostiku - kazao je njezin ravnatelj Marijanović, napomenuvši kako ministrovu izjavu da se u pakračkoj bolnici radi protivno struci smatra velikom uvredom za sve zaposlenike bolnice, a nezadovoljnim ga čini i to što od veljače traži sastanak s ministrom pa poslije i s njegovim zamjenikom, ali i dalje nije dobio nikakav odgovor iz ministarstva.

o_zdravstvu-4

Ravnatelj Doma zdravlja Darko Puljašić kazao je kako je spomenuta ustanova u prošloj godini, prvoj u kojoj je on u cijelosti bio ravnatelj, imala samo 100 tisuća kuna manjka što je veliki pomak, koji bi zasigurno bio i veći da im probleme ne stvaraju naslijeđene dubioze i sam sustav financiranja koji je izmijenjen 2003. godine zbog čega domovi zdravlja u cijeljoj državi imaju problema. Uza sve to, problem je i sudska presuda za smrt pacijentice, odnosno odšteta od 1,9 milijuna kuna. Prema njegovim riječima, pogreška je bila ne ići u nagodbu nakon prvostupanjske presude 2008. godine jer bi tada odšteta bila manja. Spomenuo je i ulaganja u ambulante i objekte u Čaglinu, Lipiku, Velikoj, Pleternici te samom Domu zdravlja u Požegi.

Ravnatelj požeške bolnice Željko Glavić izrazio je zadovoljstvo što će se nastaviti s ulaganjima u ustanovu koju vodi godinama. Posebno se, pak, zahvalio županu Aladroviću kao predsjedniku Upravnoga vijeća Opće županijske bolnice u Požegi, kazavši kako je za njegova mandata doista mnoga toga napravljeno, posebno u nekim područjima u kojima bi, kako je kazao, bez podrške župana, odnosno politike teško išlo, istaknuvši pritom zgradu za skladište, zemljište za parkiralište te posebno polikliniku.