Zbog mraza župan proglasio elementarnu nepogodu!

Budući da su se 9. i 10. travnja ove godine temperature spustile i do minus 8 stupnjeva Celzijevih, i to u fazi pune cvatnje voćaka, što je prouzročilo štete koje prema prvim procjenama iznose oko 90 posto, a na nekim voćnim kulturama pričinjena je potpuna šteta, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović danas je proglasio elementarnu nepogodu za cijelo područje Požeško-slavonske županije.

Jabuke, kruške, šljive, lijeske upravo su se nalazile u punoj cvatnji, precvjetanju i u fazi oplodnje cvjetnih zametaka, zapravo u najosjetljivijoj razvojnoj fazi. Pregledom cvjetova teško se može pronaći onaj s neoštećenim generativnim dijelovima. Kod oraha, primjerice, uslijed mraza dolazi do smrzavanja vršnih dijelova, dakle izostanka cvatnje. Uroda ove godine neće biti u većini voćnjaka, a stradale su i ratarske kulture koje su u fazi nicanja, poput šećerne repe.

Sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu usljed mraza , mogu izvršiti  prijavu u roku od osam dana od dana proglašenja elementarne nepogode nadležnom tijelu općina i gradova. Prijavljuje se samo šteta na imovini koja nije osigurana od mraza .

Procjenu štete od elementarne nepogode izvršit će općinska/gradska povjerenstva za procjenu šteta, nakon čega će istu dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Županijsko povjerenstvo će temeljem izvješća podnijeti zahtjev za ublažavanje posljedice od elementarne nepogode Državnom povjerenstvu za elementarne nepogode.