U Požegi održan 1. Županijski kulturni mozaik

mozaikKao popratna manifestacija ovogodišnjega obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije, danas je u Požegi održan 1. Županijski kulturni mozaik koji je organizirala Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije, osnovana 7. prosinca prošle godine. Spomenuta je smotra okupila šesnaest kulturnih udruga iz svih krajeva županije čiji su članovi prezentirali po jednu točku iz svoga bogatoga repertoara. Prvi Županijski kulturni mozaik otvorio je županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

mozaik-1

Dožupan Troha, pored kojega je Županijski kulturni mozaik pratio i županov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović sa suprugom, čestitao je okupljenima na formiranju Županijske zajednice kulturnih udruga te na organizaciji današnje smotre, poželjevši da ona postane tradicionalna. Naravno, tom se prigodom i zahvalio svima na dolasku te što su na taj način obogatili program proslave ovogodišnjega Dana Požeško-slavonske županije.

mozaik-2

Folklornih društava, koja su i najzastupljenija u Zajednici kulturnih udruga, razumljivo s obzirom na pravu malu oazu zavičajne kulture u našoj županiji, bilo je najviše i na 1. Županijskom kulturom mozaiku, ali bilo je tamo, naravno, i drugih udruga koje su prezentirale svoje kulturno stvaralaštvo na području plesa, tamburaške i limene glazbe, zbornoga pjevanja i drugim područjima.

mozaik-5

Tako su se gledateljima predstavili: Plesna radionica Ilijane Lončar, KUD Bektež, Češka beseda Kaptol, KUD Poljadija iz Grabarja, Tamburaški sastav Castrum iz Kaptola, KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike, KUD Berda iz Brestovca, KUD Vreteno iz Gornjega Čaglića, KUD Požeška dolina iz Požege, Gradski pjevački zbor iz Lipika, KUD Seljačka sloga iz Prekopakre, KUD Svilenka iz Buka, KUD Šijaci iz Biškupaca, Češka beseda Bjeliševac, Gradska glazba Trenkovi panduri iz Požege te Društvo sv. Grgur iz Požege.

mozaik-4

Svi su se na kraju uspješnoga prvijenca složili kako bi se Županijski kulturni mozaik doista trebao održavati svake godine uz Dan Požeško-slavonske županije. Za očekivati je stoga kako ćemo tu priredbu zasigurno gledati i nagodinu i to, prema želji organizatora koji je za tu prigodu tiskao i lijepu brošuru, još raznolikiju i bogatiju kako bi se na jednom mjestu prikazao još jedinstveniji i prepoznatljivi mozaik kulture Požeško-slavonske županije.

mozaik-3