Prva nagrada požeške "jedne minute" odlazi u Britaniju

minuta_1Prvu nagradu ili Grand prix za najbolji film 19. Hrvatskoga festivala jednominutnih filmova u Požegi, koji pobjedniku donosi i nagradu od 1000 eura, osvojio je film "What virgin means", autora Michaela Daviesa iz Velike Britanije.  Inače, autori iz čak 40 zemalja svijeta prijavili su svoje filmove na ovogodišnju požešku "jednu minutu", tradicionalni filmski festival koji je  u Gradskom kazalištu otvorio županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

minuta_2

Ocjenjivački sud na čelu s prošlogodišnjim pobjednikom festivala Diegom Zucchijem iz Italije, između 301. prijavljenog filma za službeni je program izabrao njih 60 iz 24 zemlje. Ocjenjivački sud još su činili Alen Drljević iz BiH, te Martina Validžić, Zvonimir Rumboldt i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.

minuta_3

Nagrada UNICA-e za razumijevanje među narodima pripala je slovačkom autoru Martinu Hubi za film "Pripravit, odistit". Zlatnu plaketu osvojio je belgijski autor Bert Dombrecht za film "The happy life", srebrnu Poljak Jakub Paczek za film " Rolls of identity" a brončanu Seraphin Zounyekpe iz Benina za film "The other side". Publika je, pak, najviše glasova dala domaćem autoru Darku Bizjaku za film "Izađi".

minuta_4

Najviše je filmova na festival prijavljeno iz Hrvatske, njih čak 60, od kojih je u službenom programu prikazano trinaest. Pet filmova prikazano je od slovačkih autora, a po četiri filma u službenoj konkurenciji imali su autori iz Turske, Njemačke, Japana i Benina, dok su se po prvi puta mogli vidjeti i radovi filmskih stvaratelja iz daleke Šri Lanke.