Sjećanje na žrtvu zatočenika zloglasnog logora Bučje

logor_na_bucju_01Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uza spomen obilježje na Bučju pokraj Pakraca, pripadnici braniteljskih udruga iz Domovinskoga rata, dvaju hrvatskih ministarstava, Požeško-slavonske županije, gradova i općina te Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskoga rata, koja je uz pomoć naše Županije organizirala komemoraciju, odana je počast svim zatočenim i stradalim u zloglasnom logoru kroz koji je prošlo oko 300 branitelja i civila.

logor_na_bucju_02

Logor Bučje postojao je od kolovoza do prosinca 1991. godine, kada su logoraši preseljeni u Staru Gradišku. Razmijenjeni su u siječnju 1992. godine. Nažalost, još se uvijek ne zna sudbina 30 logoraša.

- Danas smo se poklonili onima koji su stradali samo zato što su voljeli i na srcu imali Hrvatsku. Vjera nas poziva da krvnicima oprostimo, ali ne i da zaboravimo, kako se ovakvi zločini ne bi ponavljali - kazao je Zoran Komar, državni tajnik u Ministarstvu obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti na  susretu zatočenika i stradalnika logora Bučje.

logor_na_bucju_03

Okupljenima, među kojima je uz stradalnike, zatočenike i njihove obitelji bio i Marijan Pokrajčić, izaslanik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, obratio se i Ferdinand Troha, dožupan požeško-slavonski. On je podsjetio kako se Bučje uvijek spominje sa zebnjom u srcu te dodao kako ime i prezime imaju i žrtva i počinitelj koji mora biti otkriven i kažnjen.

logor_na_bucju_04

Svoje ogorčenje neprocesuiranjem odgovornih iskazao je i Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga zatočenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja, rekavši kako institucije hrvatske države po tom pitanju nisu napravile dovoljno. I on je, kao i dr. Vladimir Solar koji je bio zatočen u Bučju, iskazao nadu da će odgovorni za mučenja civila i branitelja u ovom zloglasnom logoru ipak biti privedeni licu pravde. "Nažalost, nakon 19 godina nema novih vijesti osim što smo svjedoci da se danas zatvaraju zatvorenici tih logora", rekao je Solar.

logor_na_bucju_05

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, komemoracija je završena službom riječi koju je održao pakrački župnik Matija Juraković.