Komemoracija za poginule hrvatske branitelje Pakraca

rakov_potok_01Kod spomen obilježja u blizini mjesta Brusnik pokraj Pakraca održana je komemoracija u znak sjećanja na dvanaest hrvatskih branitelja, pripadnika slavne virovitičke 127. brigade hrvatske vojske, mučki ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata. Među onima koji su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima Pakraca bilo je i izaslanstvo Požeško-slavonske županije, predvođeno županovim zamjenicima Ferdinandom Trohom i Željkom Jakopovićem.

rakov_potok_02

Kao i prijašnjih godina, počast hrvatskim braniteljima odao je i saborski zastupnik te predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić te izaslanstva Virovitičko-podravske županije, predvođeno županom Tomislavom Tolušićem, grada Virovitice, predvođeno gradonačelnikom Ivicom Kirinom, grada Pakraca, predvođeno gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Davorom Huškom, kao i izaslanstva mnogobrojnih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

rakov_potok_03

Spomen obilježje dvanaestorici poginulih pripadnika 127. brigade HV-a (Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić i Vinko Belobrk) koji su nestali 29. prosinca 1991. godine u akciji oslobađanja  Brusnika, da bi se nekoliko dana kasnije saznalo se da su svi poginuli i mučki masakrirani, 2006. godine otkrila je tadašnja ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a današnja predsjednica Vlade Republike Hrvatske, Jadranka Kosor.

rakov_potok_05

Nakon komemoracije, na kojoj se okupljenima obratio i požeški dožupan Troha, nazočni su položili cvijeće i zapalili svijeće i kod spomen ploče Borisu Raletiću, također poginulog pripadnika 127. brigade te kod spomen ploče u ulici Kalvarija u Pakracu, podignute kao sjećanje na poginule hrvatske policajce iz Virovitice, Damira Babuka, Slavka Jagarinca, Damira Salopeka te Darka Strugara.

rakov_potok_04