Županijski čelnici o 2010. godini, uz pogled na 2011.

celnici_Na kraju ove, 2010. godine, čelnici Požeško-slavonske županije, župan Marijan Aladrović te njegovi zamjenici, Ferdinand Troha (dožupan za društvene djelatnosti) i Željko Jakopović (dožupan za gospodarstvo) održali su konferenciju za novinare na kojoj su rezimirali godinu na izmaku, nabrojavši ono glavno što je učinjeno u njoj te kratko prokomentiravši i očekivanja, odnosno planove koji su pred njima u novoj, 2011. godini.

celnici_01

Župan je krenuo od školstva, podsjetivši kako je u ovoj godini dovršena te u funkciju stavljena sportska dvorana u Pleternici koju je nedavno i službeno otvorila predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Zatim je ukazao na proveden natječaj za dogradnju Ekonomske škole u Požegi.

- Iduće ćemo godine dograditi Ekonomsku škole, a ići ćemo i u zamjenu krovišta drugih škola, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, kako bismo povećali zaštitu okoliša te energetsku učinkovitost. Isti posao planiramo obaviti i u celnici_03zdravstvenim ustanovama - kazao je župan Aladrović.

Potom je podsjetio kako je u 2010. godini počela obećana izgradnja poliklinike za specijalističke i subspecijalističke preglede u Požegi, uz Opću županijsku bolnicu. Već je nabavljen i dio opreme za novu polikliniku koja će uskoro dobiti krov, a nagodinu biti potpuno dovršena i opremljena.

- Ove smo godine u požeškoj bolnici još uredili rodilište i plućni odjel, a nagodinu nam ostaje urediti veće parkiralište te skladište koje smo dobili od Ministarstva obrane - podsjetio je požeško-slavonski župan, nezaboravivši spomenuti investicije na području Pakraca, čija je bolnica dobila novu kotlovnicu i novu opremu, zatim na području Lipika, čija je bolnica dobila novi bazen i nove prostorije za rehabilitaciju uz dio nove stolarije, te u Ljeskovici u čijem je Domu pri kraju izmjena kotlovnice.

Također, na konferenciji župana i njegovih zamjenika bilo je i riječi o ustroju Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije koji još samo čeka pismenu suglasnost resornoga ministra pa može krenuti u nabavku tri nova vozila.

Po pitanju cestogradnje ukazano je kako je Županijska uprava za ceste (ŽUC) celnici_04uspjela realizirati sve planirano, a radilo se doslovno od Lipika do Čaglina, s tim što će u iduću godinu biti preneseni radovi na mostu u Bučju te uz akumulaciju Londžu na cesti Čaglin - Kneževac. ŽUC će u idućoj godini raditi također u cijeloj županiji, a na redu će sada malo više doći sama naselja u kojima su ceste dosta loše, primjerice trg u Kaptolu, Zvonimirova ulica u Pleternice, Radićeva u Čaglinu i druga mjesta. Uložit će tako preko ŽUC-a oko 34 milijuna kuna.

Hrvatske ceste, koje su značajno investirale ove godine u kružne tokve u Pleternici i raskrižje u Ferovcu, u idućoj će godini dovršiti nastavak Osječke ulice u Požegi do istočne obilaznice, što se krenulo raditi u prosincu, ali su radovi zbog snijega morali biti odgođeni. Iduće će se godine, među ostalim, kvalitetnije riješiti i raskrižje u Vidovcima, odnosno izlazak s istočne obilaznice Požege na Vidovce.

U ovoj je godini, spomenuli su župan i njegovi zamjenici, u našoj Županiji znatno ubrzano izdavanje građevinskih dozvola, što se još može popraviti. Po pitanju socijalnoga programa, Županija je preko Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pokrenula program Pomoć u kući za područje Požege, Brestovca i Jakšića u što je uključeno dvjestotinjak starijih osoba koje uglavnom žive same. Tim je projektom otvoreno trinaest novih radnih mjesta. U protekloj je godini iz županijskoga proračuna kroz oblik jednokratnih novčanih pomoći pomognuto 620 obitelji.

celnici_05Po pitanju gospodarstva, 2010. godinu pamtit ćemo po pokretanju nove Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije čiji su djelatnici kvalitetnim projektom za nezaposlene žene osigurali 122.000 eura bespovratnih sredstava iz Europske unije, točnije iz njezina fonda IPA. Hrvatske vode također su značajno investirale u županiju, što će također pomoći u daljnjem, svekolikom razvoju.

Iz Ministarstva turizma u našu je županiju stiglo oko milijun kuna bespovratnih sredstava za poticanje ruralnoga turizma, što je raspoređeno među tridesetak subjekata. Novoustrojena i daleko bolje organizirana Županijska turistička zajednica konačno je zaživjela kako treba, a jedan od njezinih prvih velikih projekata jest osnivanje vinske ceste koja će iduće godine biti označena smeđom signalizacijom.

celnici_02