Prva sjednica Županijskoga savjeta za zdravlje

savjet_zdravlja_01Savjet za zdravlje Požeško-slavonske županije 13. prosinca 2010. godine održao je svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj je za zamjenika predsjednika Savjeta izabrana Jasmina Kovačević, dr.med. iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Predsjednika Županijskoga savjeta za zdravlje, podsjetimo, svojom je ranijom odlukom imenovao požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, a riječ je o prof.dr.sc. Željku Glaviću.

savjet_zdravlja_02

Konstituirajućoj sjednici Savjeta prisustvovao je i dr.sc. Aleksandar Džakula iz Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ koji je održao izlaganje na temu „Uloga savjeta za zdravlje“. On je tom prigodom kazao kako se novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, osnivanjem savjeta za zdravlje željelo unaprijediti ulogu županija na području zdravstvene zaštite.

S tom namjerom je i intencija zakonodavca bila da u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti stavi odredbu da jedinice područne (regionalne) samouprave imaju obvezu donositi jednogodišnje i trogodišnje planove promicanja zdravlja, te ranog otkrivanja bolesti na svom području. Stoga je uloga novoosnovanih savjeta za zdravlje da daju mišljenje na navedene prijedloge planova zdravstvene zaštite te da predlažu mjere za ostvarivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite na svom području. Dr. Džakula je naveo i da će, po njegovoj procjeni, trebati  tri do pet godina da se razviju „alati“ kako bi savjeti za zdravlje na razini županija počeli dobro raditi.

savjet_zdravlja_04

Dr. Glavić se tom prigodom zahvalio dr. Džakuli na izlaganju te približavanju uloge savjeta za zdravlje članovima naešga županijskoga savjeta, najavivši da će Savjet za zdravlje Požeško-slavonske županije idući sastanak održati već u siječnju 2011. godine

Podsjetimo, nakon što je Skupština Požeško-slavonske županije donijela Odluku o osnivanju Savjeta za zdravlje Požeško-slavonske županije (07. listopada 2010. godine),  tri dana poslije župan Aladrović donio je Odluku o imenovanju članova Savjeta za zdravlje Ppožeško-slavonske županije u ovom sastavu: prof.dr.sc. Željko Glavić - predsjednik, te članovi Ivan Marijanović, dr.med.spec.opće kirurgije, zatim Drago Gašpar, dr.med.spec. kirurg-traumatolog, Jasmina Kovačević, dr.med., Ivica Kovačević, dipl.ing., dr.sc. Vesna Vlašić, Damir Sviben, dr.med.spec.opće medicine, Željka Perak, mag.pharm te Ana Galamboš, med. sestra.

savjet_zdravlja_03