Vijenci i spomenik za žrtve Domovinskog rata u Voćinu

vocin1Saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zoran Komar, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, saborski zastupnik Davora Huška, brojni načelnici i gradonačelnici te udruge proistekle iz Domovinskoga rata  i mnogi drugi, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast žrtvama četničkoga masakra koji se zbio u Voćinu u prosincu 1991. godine.

vocin04

Tada je, podsjetimo, stradalo 47-ero nevinih stanovnika općine Voćin.

vocin01

Poslije polaganja vijenaca, na prigodnoj svečanosti pred crkvom u Voćinu, požeški biskup Antun Škvorčević blagoslovio je memorijal "U Marijinu naručju", u spomen na voćinske žrtve Domovinskoga rata, ubijene prije devetnaest godina.

vocin05

Riječ je o spomeniku žrtvama Domovinskog rata kod kojeg gornji dio čini kompozicija oplakivanja, odnosno kipovi Gospe, vocin02Isusa i Svetog Ivana.

Podizanjem „Memorijala“, kazao je biskup Antun Škvorčević, „postavlja se spomen onima koji su ubijeni zajedno s rušenjem crkve voćinskog svetišta tijekom Domovinskog rata, svjedočeći kako o nama i našoj nedavnoj prošlosti nema zadnju riječ razorna mržnja nego ljubav graditeljica“.

Prije blagoslova spomen obilježja, rad akademskog kipara Josipa Poljana, biskup je blagoslovio i hodočasnički križ. Podsjetio je tom prigodom kako je na 13. prosinca prije devetnaest godina skupina zlih ljudi i pomračene savjesti, do temelja razorila veliku svetinju, crkvu i svetište Gospe Voćinske.

Nakon blagoslovne molitve, procesija je krenula u župnu crkvu gdje je biskup Škvorčević, pak, predvodio svetu misu za voćinske žrtve i hrvatske branitelje. I misi je nazočio požeški župan Aladrović, u društvu svoga virovitičkoga kolege Tolušića.

vocin03