U Lipiku otkrivena bista prvom hrvatskom predsjedniku

tudman_lipik_01Otkrivanjem biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i otvorenjem novouređenoga Trga hrvatskih branitelja Lipika, obilježena je devetnaesta godišnjica oslobađanja toga grada. Lipik je, naime, nakon šezdeset dana okupacije oslobođen 6. prosinca 1991. godine, kao prvi grad u Hrvatskoj koji se oslobodio neprijatelja. Bistu prvom hrvatskom predsjedniku otkrili su njegova supruga Ankica te sin Miroslav Tuđman.

tudman_lipik_02

- Sve vrijeme rata sam kao medicinska sestra bila s našim borcima, a oslobođenje sam dočekala u Prekopakri. Nikada neću zaboraviti taj osjećaj olakšanja, ali i tuge zbog svih onih koji su stradali i koje nismo mogli spasiti - prisjetila se Mirjana Cahun, dopredsjednica Udruge branitelja Lipika 1991.

tudman_lipik_03

Okupljenima se obratio i županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, podsjetivši na važnost i ulogu prvoga hrvatskoga predsjednika u presudnim trenucima stvaranja hrvatske države te izrazio zadovoljstvo što je Grad Lipik odlučio postaviti spomenik prvom hrvatskom predsjedniku.

tudman_lipik_05

Bistu predsjedniku Tuđmanu izradio je akademski kipar Ivan Branko Imrović. Ankica Tuđman je tom prigodom i, zajedno s trojicom sinova poginulih branitelja, u zrak pustila golubove mira.

tudman_lipik_06

Obitelj Tuđman zahvalila se svima koji su sudjelovali u postavljanju biste pokojnom, prvom hrvatskom predsjedniku dr.Franji Tuđmanu.

tudman_lipik_04