Osvrt županijskih čelnika na prozivanja iz redova SDP-a

zupan_i_dozupan_01Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović (HDZ) i njegov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović (HSS) na današnjoj su konferenciji za novinare, uz osvrt na SDP-ove optužbe za nerad u Županiji, govorili o većim projektima realiziranim od svoga dolaska na vlast. Bilo je govora o školstvu, zdravstvu, cestogradnji, turizmu, gospodarstvu, vodnom gospodarstvu, socijalnoj skrbi i drugim područjima djelovanja čelnika Požeško-slavonske županije.

Župan je uvodno podsjetio na prvih šest mjeseci svoga mandata, odnosno na drugu polovicu 2009. godine, u kojoj je dovršena i za prijam učenika osposobljena nova zgrada Gimnazije u Požegi, kao i sportske dvorane u Velikoj, Jakšiću i Pleternici, uza šest potpuno obnovljenih područnih škola.

Iako je SDP tri godine bio na vlasti u našoj Županiji, gore spomenuto nije uspio napraviti, a imao je prigodu za to.

zupan_i_dozupan_02

- Izborili smo se i za velika ulaganja u zdravstvo, što su podjednako osjetili svi, od Lipika, Pakraca, Požege do Nove Ljeskovice. Obećali smo polikliniku prije izbora, pa su nas iz SDP-a ponovno napadali i pričali da govorimo nebuloze, no poliklinika se gradi i bit će gotova na proljeće iduće godine. Uz nju, vrijedno je spomenuti kako su u požeškoj bolnici obnovljeni odjel intenzivne njege, plućni odjel te rodilište, a nagodinu će bolnica dobiti i novo, veliko parkiralište - kazao je župan Aladrović te podsjetio na SDP-ova obećanja u Požegi:

- Što je s njihovim, više puta ponovljenim obećanjima - zatvorenim bazenom, braniteljskim stanovima, novom tržnicom i novom sportskom dvoranom u Požegi? No, bez obzira na njih, mi i dalje radimo na izgradnji sportske dvorane uz novu Gimnaziju u Požegi, koju počinjemo graditi nagodinu. U 2011. godini krećemo i s dogradnjom Ekonomske škole u Požegi.

Župan je podsjetio još i na brojne investicije u cestogradnji, preko Županijske uprave za ceste (ŽUC), Hrvatskih cesta (HC) te Hrvatskih autocesta (HAC).

- Preko ŽUC-a je uloženo oko 30 milijuna kuna u petnaest objekata od Lipika do Čaglina. Uz dobru suradnju s HAC-om i HC-om ove su godine napravljeni kružni tokovi u Pleternici, godinama nepravedno opstruirani od SDP-a.  Kvalitetno je riješeno i problematično raskrižje u Ferovcu, uz rekonstrukciju i presvlačenje asfaltom  nekoliko dionica, primjerice, Ferovac – Kutjevo, Kutjevo – Bektež, Kamenska – Zvečevo, Gradište, Vesela i tako dalje. Osigurali smo i novac za vetovačku obilaznicu (oko 10 milijuna kuna), no ta investicija stoji jer Grad Kutjevo nije izvršilo svoje obveze prema Kutjevu d.d.

zupan_i_dozupan_04

Prvi čovjek Požeško-slavonske županije podsjetio je i na pokretanje programa Pomoći u kući starijima za područje grada Požege te općina Brestovac i Jakšić, što je još jedan doprinos Županije na socijalnom planu. Tim je programom, kojim je  otvoreno 13 novih radnih mjesta, obuhvaćeno nešto više od 200 korisnika o kojima brinu geronto domaćice, pomoćni radnici i medicinska sestra.

Županov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović govorio je o projektima iz svoga područja, podsjetivši na nedavno odobravanje bespovratnih potpora iz Ministarstva turizma u visini od gotovo milijun kuna za tridesetak turističkih projekta u županiji te dobivanje 14 stipendija iz istoga ministarstva za srednjoškolce, učenike ugostiteljske struke. Spomenuo je i pokretanje Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije, čiji su djelatnici dobrim projektima već došli do novca iz  europskih fondova za dva projekta.

- Moramo istaknuti i dobru suradnju s Hrvatskim vodama, što se očituje kroz nastavak izgradnje akumulacije Londže u Čaglinu te retencije Vrbove u Pleternici. Uza spomenutu akumulaciju u Čaglinu osigurali smo i radimo izmještanje ceste prema Kneževcu, kako bi se mogao povećati kapacitet akumulacije i kako bismo izbjegli plavljenje sadašnje ceste uz nju.  Na dalje, u Čaglinu se privodi kraju sportska dvorana, uz koju ćemo graditi dječji vrtić, a u središtu naselja rekonstruirat će se državna cesta te napraviti nogostup i riješiti kanalizacija. K tomu, dobro napreduje i tamošnja industrijska zona u kojoj očekujemo prvoga investitora, jednu austrijsku tvrtku za proizvodnju bioplina i električne energije. To su mnogo važniji projekti za Čaglin od pruge koju SDP-ovci stalno spominju. No, moram podsjetiti da autobusi normalno voze stanovnike koji su išli vlakom i činit će to sve dok se pruga ne rekonstruira. kao što je dogovoreno s Hrvatskim željeznicama - kazao je dožupan Jakopović.

zupan_i_dozupan_03

Nakon svega izrečenoga od župana i njegova zamjenika za gospodarstvo, jasno je kako nova koalicijska vlast u Požeško-slavonskoj županiji doista radi mnogo i kako je u proteklih godinu i pol napravljeno puno toga na svim područjima, što mogu uvidjeti i sami građani. Stoga SDP-ove optužbe o neradu u Županiji, doista zvuče kao obično politikanstvo i prazna demagogija.