Županija domaćin predavanja o poljoprivredi i EU

poljoprivreda_i_eu-S ciljem kvalitetnijeg informiranja javnosti o tomu što Hrvatsku čeka ulaskom u Europsku uniju, danas su  predstavnici Ministarstva vanjskih poslova te Ministarstva poljoprivrede u Županijskoj vijećnici u Požegi održali predavanje pod nazivom "Promjene koje očekuju poljoprivredu nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju". Okupljene je pozdravio i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, podsjetivši na važnost poljoprivrede za našu državu i županiju.

poljoprivreda_i_eu_02

Miroslav Božić, ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku i međunarodnu suradnju Ministarstva poljoprivrede, ujedno i član pregovaračkog tima za poglavlje poljoprivrede s Europskom unijom, sa zadovoljstvom je izvijestio kako je razriješeno 95 posto hrvatskih zahtjeva tijekom pregovora te da oni ulaze u završnu fazu.

- Hrvatski seljak ima razloga za optimizam, jer ulaskom u EU slijedi podeblja financijska omotnica, gotovo 70 posto veća nego što su današnja sredstva u Hrvatskoj, a uz to ga čeka i uređeno europsko tržište poljoprivrednih proizvoda. To podrazumijeva i određene obveze vezane uz način proizvodnje, zaštite okoliša i druge kriterije. Neopravdan je strah da mali proizvođači tradicionalnih domaćih namirnica neće moći prodavati sir, vrhnje meso i slično. Moći će to činiti i dalje, uz poštivanje higijensko-veterinarskih uvjeta - kazao je Božić.

poljoprivreda_i_eu_03

I dok domaći mediji tvrde kako istraživanja pokazuju da među hrvatskim građanima opada potpora ulasku u Europsku uniju, u Ministarstvu vanjskih poslova su drukčijeg mišljenja.

- Prema našim istraživanjima ta potpora raste - kazao je Pero Bilušić, načelnik Odjela za komunikacijsku strategiju pri Ministarstvu vanjskih poslova koji je, pak, nakon sastanka u Županiji održao predavanje o pristupu Hrvatske Europskoj uniji i pred požeškim gimnazijalcima u novoj zgradi Gimnazije.

poljoprivreda_i_eu_04