U županiju iz EU-a stižu 253 tisuće eura za dva projekta

ugovor_zagreb_01Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor danas je u zagrebačkom hotelu Dubrovnik uručila ugovore za osamnaest projekata financiranih iz programa Europske unije za Hrvatsku, iz pretpristupnoga fonda IPA, IV. komponenta  – Razvoj ljudskih potencijala. Među onima koji su potpisali i primili ugovore za odobrene projekte, u ime institucija koje predstavljaju, bili su i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović te pleternički gradonačelnik Franjo Lucić.

ugovor_zagreb_02

Riječ je, naime, o programu dodjele bespovratnih sredstava iz pretpristupne pomoći u sklopu projekta  „Žene na tržištu rada“.  Dakle, među osamnaest financiranih projekata za cijelu Hrvatsku,  od pedesetak kandiidiranih u spomenuti program, dva su odobrena za našu županiju, što je svakako uspjeh i dokaz da u našoj županiji postoje stručni ljudi i stručne službe za izradu projekata, odnosno oni koji znaju kako i kojim projektima privući novac iz Europske unije.

ugovor_zagreb_04

Nositelji odobrenih projekata iz naše županije su Požeško-slavonska županija za projekt pod nazivom „Program za jačanje položaja žena na tržištu rada“, za koji je odbrena potpora od 144.449 eura, te Grad Pleternica za projekt „Cvjetna budućnost“, za koji  je, pak, odobreno 108.041 eura.

ugovor_zagreb_05

Županijski projekt  „Program za jačanje položaja žena na tržištu rada“, uz Požeško-slavonsku županiju supotpisuju Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Požega, Poduzetnički centar Pakrac te Udruga Delfin, a cilj mu je osigurati obuku, odnosno prekvalifikaciju za dugotrajno nezaposlene žene s područja Požeško-slavonska županije.

ugovor_zagreb_06

Uz Grad Pleternicu, nositelji projekta „Cvjetna budućnost“ su Pleternički komunalac d.o.o. te Hrvatsko žensko društvo Pleternica. Cilj toga projekta je osposobiti i zaposliti nezaposlene ili neaktivne žene iznad 40 godina starosti te dugotrajno nezaposlene ili neaktivne žene u najaktivnijim godinama (od 24 godine do 49 godina) s područja Pleternice, i to u izradi plastenika u pleterničkoj industrijskoj zoni. U plasteniku bi se uzgajalo cvijeće za gradske potrebe i tamošnje zelene površine.