Testiranje na droge učenika požeške Gimnazije

droge_1U skladu sa Zakonom o suzbijanju zlouporabe opojnih droga te Akcijskim planom suzbijanja zlouporabe droga i ovisnosti na području Požeško-slavonske županije za razdoblje od 2009. do 2012. godine, Županijsko stručno povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga na svojoj je posljednjoj sjednici odlučilo da se, u cilju prevencije ovisnosti među mladima, provede testiranje na droge učenika Gimnazije iz Požege.

droge_2

Za navedeno testiranje, odnosno provođenje projekta pod naslovom „Ne drogama u školama“, Požeško-slavonska županija je u svom proračunu za 2010. godinu osigurala petnaaest tisuća kuna. Sukladno toj odluci testiranje će tijekom ove školske godine provoditi Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, temeljem sporazuma o provođenju projekta „Ne drogama u školama“ koji će Županija sklopiti sa Zavodom za javno zdravstvo i Gimnazijom iz Požege, a kojim će se detaljno  urediti međusobna prava i obveze, posebice imajući u vidu da testiranje treba biti provedeno u skladu s Protokolom testiranja na droge kod školske djece i studenata, usvojenog na sedmoj sjednici Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, (2005. godine), i uz maksimalnu zaštitu privatnosti učenika i roditelja, te poštujući načelo dobrovoljnosti testiranja.

droge_3

Isto tako, važno je za istaknuti da je za testiranje svakoga učenika potreban pisani  pristanak roditelja koji će dobiti na potpis izjavu kojom će dati suglasnost da se prema njegovu djetetu primjeni mjera testiranja na droge tijekom tekuće školske godine, uz posebnu napomenu da se učenika, bez obzira na pristanak roditelja, ne može prisiliti na testiranje ako on to odbije. Rezultate testiranja smiju znati samo roditelji i stručnjaci koji su zaduženi za provedbu testiranja.

Na sjednici Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga raspravljalo se i o Programu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenoga do 15. prosinca 2010. godine. Povjerenstvo je obavješteno da Obiteljski centar Požeško-slavonske županije organizira sa  Zajednicom "Susret“ iz Zagreba tribinu s prigodnom tematikom na kojoj će sudjelovati  Bernardica Juretić i drugi, a koja  će se održati 10. prosinca 2010. godine u 18 sati u Gospodarskoj komori u Požegi.

droge_4

Na sastanku je dogovoreno da se u obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti, kao i prijašnjih godina, posebno uključe Zavod za javno zdravstvo, Policijska uprava požeško-slavonska, Centar za socijalnu skrb, te Crveni križ, i to prvenstveno   kroz organiziranje trbina, predavanja, štandova, tiskanja prigodnih letaka ili na drugi prigodan način,  a sve s ciljem kako bi se u našoj županiji primjereno obilježio Mjesec borbe protiv ovisnosti. Stoga je dogovoreno da se detaljan program obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti donese kroz nekoliko dana, o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena.