Stručna obuka Županijskog stožera zaštite i spašavanja

duzs-112_logoU Županijskoj vijećnici Požeško-slavonske županije, 8. i 9. studenoga provedeno je osposobljavanje članova Stožera zaštite i spašavanja, Zapovjedništva civilne zaštite i Vatrogasnoga zapovjedništva Požeško-slavonske županije. Dvodnevno osposobljavanje, podijeljeno u nekoliko cjelina, provodili su djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Ispred Požeško-slavonske županije okupljene je pozdravio županov zamjenik Ferdinand Troha.

za_duzs_02

Osposobljavanje su proveli: Damir Pilčik – načelnik Centra za specijalističko osposobljavanje, Neven Sazbo – načelnik Odjela za operativne poslove i analitiku u Službi za vatrogastvo, Miroslav Knežević - načelnik Odjela za operativne poslove i analitiku, Dubravka Bartolec – viša stručna savjetnica za obrazovanje u sustavu zaštite i spašavanja, Sanja Smetiško-Gašparić – voditeljica Odsjeka za protokol i suradnju, Andrijana Maslać – stručna savjetnica za suradnju s pravnim osobama.

za_duzs_03

Prvi dan osposobljavanja govorilo se o sustavu zaštite i spašavanja, obvezama i zadaćama odgovornih osoba zaštite i spašavanja, o stožernom upravljanju u kriznim situacijama, odnosima s javnošću te studiji slučaja. Područni ured zaštite i spašavanje (PUZS) Požega, naime, u suradnji s Centrom za specijalističko osposobljavanje izradio je studiju slučaja temeljenu na poplavama koje su pogodile područje Požeško–slavonske županije, a koju je prezentirao načelnik Odjela za preventivu, planiranje i nadzor PUZS-a Požega, Antun Širac. Na tom stvarnom slučaju prisutnima je prikazan način postupanja PUZS-a Požega u takvim slučajevima i koje bi radnje trebale poduzeti žurne službe, kao i pravne osobe od posebnog značaja za sustav zaštite i spašavanja u svrhu unapređenja samog sustava.

za_duzs_04

Po završetku studije slučaja analizirani su postupci PUZS-a Požega, te je ocjenjeno da su poduzete sve mjere kako bi se stanje na terenu normaliziralo. Prema riječima pročelnice PUZS-a Požega Višnje Gašpar, bila je to situacija u kojoj se požeški PUZS našao prvi puta od svoga osnutka, jedno veliko iskustvo u kojem su se djelatnici vrlo dobro snašli, te stekli dodatna znanja za još bolje postupanje u sličnim situacijama.

Drugoga dana osposobljavanja održana je simulacijska vježba te završna rasprava. Tijekom simulacijske vježbe „Požar industrijskog postrojenja“ članovi Stožera ZiS-a Požeško-slavonske županije, Zapovjedništva CZ-a i Vatrogasnog zapovjedništva upoznati su s načinom funkcioniranja Stožera i Zapovjedništava, načinom donošenja odluka te pravima i obvezama u slučaju velike nesreće ili katastrofe. Nakon završne rasprave, sudionicima osposobljavanja podijeljene su potvrde o osposobljavanju. Zajednička je ocjena svih sudionika dvodnevnog osposoblljavanja da su takva osposobljavanja vrlo korisna i da bi ih ubuduće trebalo češće organizirati sa što više praktičnog dijela obuke.